Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk
Menü

Kukta - Gyorsfőző és egyebek

 

Kuktával minden könnyebb!

 

Vannak ételek, amik bár nagy kedvencek ritkán készítjük őket, mert egyszerűen túl sokáig tart, mire elkészülnek, és nincs ennyi időnk a hétköznapokban. Ilyen egy jó pörkölt, gulyásleves vagy székelykáposzta például. Nagyon finomak, valódi, tradicionális magyar étkek és a többség szereti is őket, de sajnos nagyon sok időt vesz igénybe, mire a hozzávalók tényleg rendesen megfőnek, és ehetővé válik az étel. Sokan ezért inkább bele se kezdenek, és csak kivételes alkalmakkor kerülnek ezek a fogások az asztalra.

Szerencsére azonban van egy eszköz, amivel a főzési idő jelentősen lerövidíthető, mégpedig a kukta. Ezzel az egyszerű, ám nagyon okos eszközzel elérhetjük, hogy akár harmadannyi idő alatt is elkészüljön egy-egy fogás, így végre elfelejthetjük az órákig tartó főzést, és kedvenc ételeinkről sem kell lemondanunk.

Persze mindez akkor igaz, ha a kuktát megfelelően tudjuk használni. Sajnos nagyon sokan vannak, akik az előnyökről hallva megveszik az eszközt, aztán csalódniuk kell, mert nem hozza a várt eredményt. Ez legtöbbször amiatt van, hogy nem úgy használják, ahogy kellene, így persze a pozitív hatásait sem tudják érvényesíteni. A kuktahasználata mindazonáltal nem ördöngösség: egyszer kell megtanulni, aztán sok mindenben megkönnyítjük a dolgunkat.

Hogyan működik a kukta?

kukta működési elve nagyon egyszerű: ha egy lezárt edényben kezdjük el hevíteni a vizet, a gőz nem tud távozni, aminek következtében az edényben megnő a nyomás, ezzel párhuzamosan nő a főzési hőmérséklet is és egyre magasabb ponton alakul a víz gőzzé. Ennek köszönhetően az edényben lévő alapanyagok sokkal gyorsabban puhulnak meg, tehát az étel nagyságrendekkel hamarabb lesz kész, mint a hagyományos főzési technikát alkalmazva.

Tehát semmi különösebb ördöngösség nincs benne, szimpla fizika, és tényleg nagymértékben le tudja rövidíteni egy kukta a főzési időt. Sokan ugyanakkor félnek tőle, hogy esetleg nem jókor engedik ki belőle a gőzt, és felrobban. Régen valóban történtek ilyen balesetek, de a mai kukták esetében ettől már nem kell tartani, ugyanis teljesen biztonságos a használatuk. Még olyanok is vannak, melyek saját magukat képesek időben leállítani.

Hogyan kell a kuktát használni?

kukta használatának van néhány egyszerű szabálya, amit érdemes betartani, ha azt szeretnénk, hogy tényleg finom ételek készüljenek benne, és saját magunkat se égessük meg például a forró gőzzel. Ezek a következők:

  • Csak a kétharmadáig töltsük meg a kuktát, hogy a gőznek legyen helye benne mozogni.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy jól lezártuk-e, sehol nem tud távozni a gőz.
  • Ha a folyadék felforrt, a kukta sípol – ekkor vegyük le a lángot alacsony hőfokra, a főzési idő innen számítandó.
  • Mielőtt kinyitjuk a kuktát, mindig csökkentsük benne a nyomást az erre a célra szolgáló szeleppel!
  • A gőz leeresztése ellenére is a tűzről levéve, kesztyűben, arcot elfordítva vegyük le a kukta tetejét, lehetőleg akkor, ha már egy 10-15 percet hűlt az étel.

 

 

A gyorsfőzőkről és használatáról az Egyéb információk menüpontban tájékozódhat!

 A kukta vásárlásánál  figyelembe kell venni, hogy a gyorsfőző fazekat

2/3-ánál jobban nem lehet feltötleni!

 

Rendezés: